F. TANKO: Strana Rómskej únie na Slovensku chce pre Rómov plnú zamestnanosť

10.02.2012 Celý región

Bratislava 10. februára (TASR) – S prioritou zabezpečiť pre Rómov plnú zamestnanosť ide do marcových parlamentných volieb Rómska únia na Slovensku. \"Keď sa stavajú diaľnice, je tam 150 robotníkov a možno sú dvaja z nich Rómovia,\" vysvetlil pre TASR príčiny nezamestnanosti Rómov líder strany František Tanko.

Strana chce tiež podľa jeho slov odstrániť diskrimináciu, korupciu, rozkrádanie štátneho majetku aj nelegálne osady. \"Našou prioritou je rovnako pomôcť rómskym starostom a zlepšiť prístup vlády k riešeniu rómskej otázky,\" dodal s tým, že strana má vypracovaný projekt, ktorý zaručuje aj spomínanú plnú zamestnanosť. \"Na Slovensku je roboty dosť. Podnikatelia nemajú adekvátne možnosti dostať sa k zákazkám ako odstraňovanie havarijných stavov, čistenie lesov, výstavba diaľnic. Preto potrebujeme pomoc od štátu.\"

Ako uviedol Tanko, v čase, keď bola kalamita, požiadal prostredníctvom médií štátnu tajomníčku Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Luciu Nicholsonovú, aby zapojila Rómov do čistenia lesov. \"To sa, žiaľ, nestalo a mňa to veľmi mrzí, lebo štát nám nepodáva pomocnú ruku.\"

Na otázku TASR, aké by boli prvé kroky strany v prípade, že by sa dostala do parlamentu, Tanko odpovedal: \"Dali by sme návrh na zlepšenie spolunažívania Rómov s majoritou a návrh na odstránenie všetkých sociálnych dávok, okrem rodinných prídavkov.\" Takto by podľa neho Rómovia začali pracovať a peniaze by si teda zaslúžili. \"Obávame sa, že ak nebude zamestnanosť pre Rómov a sociálne dávky pôjdu nižšie a nižšie, v krajine vypukne bordel,\" upozornil.

Momentálne je podľa neho zbytočné hovoriť o ďalších konkrétnych riešeniach. \"Uvidíme po 10. marci, vtedy budeme múdrejší,\" dodal.

Rómska únia na Slovensku začne svoju predvolebnú kampaň s pomocou 16 sanitiek, ktoré vyšle do rómskych osád po celom Slovensku. Podľa Tanka nebude variť guľáš, ale bude sa s ľuďmi rozprávať, aby si strany nekupovali ich hlasy. Tanko zároveň vyzval ministra vnútra Daniela Lipšica, aby v marci dohliadol na transparentnosť volieb.
 

Vyberte región